פיצול והסדרת יחידות דיור:
כל מה שצריך לדעת לפני יוני 2025
החוק המסדיר פיצול יחידות דיור הוארך עד יוני 2025, אך העתיד לאחר מכן לא ברור – מה שמותיר חלון הזדמנויות קצר לפעולה. בין אם אתם מתכננים בניית יחידה חדשה או הסדרת יחידה קיימת, חשוב להתחיל בתהליך עם בדיקה מקצועית בשטח כדי להימנע מעיכובים, קנסות ועוגמת נפש. "חשוב לפעול לפני שחלון ההזדמנויות עלול להיסגר – אך בלי בדיקה יסודית בשטח, אי אפשר להתקדם," אומרת אלה יבלקין, הנדסאית אדריכלות ומעצבת פנים, המובילה תהליכים לקראת בנייה והסדרה של יחידות דיור
החוק המסדיר פיצול יחידות דיור סוף סוף הגיע והוא תקף עד יוני 2025. מה יקרה לאחר מכן – אף אחד לא יודע. זהו חלון הזדמנויות קצר לפעולה שמי שמעוניין בפיצול או בהסדרה חייב לנצל. בין אם מדובר בבניית יחידת דיור חדשה או בהסדרת יחידה קיימת, "לפני שמתחילים תהליך חשוב לבצע בדיקה מקצועית ומקיפה בשטח כדי לוודא שעומדים בתנאים לפיצול יח"ד ולהימנע מקנסות עיכובים ועוגמת נפש", אומרת אלה יבלקין, הנדסאית אדריכלות ומעצבת פנים, המובילה תהליכים לקראת בנייה והסדרת יחידות דיור.
החוק לפיצול יחידות דיור - הזדמנות משמעותית
החוק להסדרת פיצול יח"ד, אשר מציע הזדמנות משמעותית לבעלי בתים פרטיים, נכנס לתוקף לפני מספר שנים ותקף עד יוני 2025.
מדובר בתיקון חשוב לחוק התכנון והבנייה, אשר נולד מתוך מטרה להגדיל את היצע הדיור ולהתמודד עם משבר הדיור בישראל. החוק מאפשר לבעלי בתים במגרשים צמודי קרקע להוסיף יחידת דיור נוספת או להסדיר יחידות קיימות, בכפוף לתנאים מסוימים.
על פי התיקון, ניתן לפצל בתים ששטחם לפחות 120 מ"ר, וכל יחידת דיור צריכה להיות בשטח של 45 מ"ר לפחות כדי שתשמש למגורים עצמאיים. אך לצד היתרונות, יש לקחת בחשבון גם מגבלות: הרשויות המקומיות בוחנות את ההשפעה של תוספות של יח"ד על התשתיות הציבוריות ויכולות לקבוע מכסה לכמות יח"ד שיאושרו בתחום שיפוטן ולדחות בקשות לאחר מילוי המכסה. יבלקין מחדדת "תוקף החוק עד יוני 2025 הוא הזדמנות שאסור לפספס. אחרי המועד הזה אף אחד לא יודע אם החוק יוארך או ישתנה. מי שמתכנן לפצל או להסדיר חייב להתחיל בתהליך עכשיו. בהרבה מובנים – כל הקודם זוכה".
לשיחת ייעוץ ללא עלות השאירו פרטים כאן
למי מתאים החוק?
תוספת של יחידת דיור לנכס קיים יכולה להוות פתרון מצוין עבור משפחות ומשקיעים כאחד. "בעלי בתים רבים אשר פונים אליי מעוניינים ליצור פתרון מגורים עבור הורים מבוגרים, ילדים מתבגרים או זוגות צעירים שמחפשים להתחיל את דרכם בנפרד מהמשפחה," משתפת יבלקין. לדבריה, "ישנן גם משפחות שמחפשות הכנסה נוספת דרך השכרת יחידת דיור, לצד משקיעים שמזהים את פוטנציאל הרווח של החוק." יחידת דיור נוספת יכולה לשמש כהשכרה שמכניסה הכנסה נוספת בצורה חוקית, ובעלויות נמוכות משמעותית מקניית נכס נוסף", לדבריה.
למה חשוב לעשות בדיקה מקדימה לפני תחילת התהליך?
"אני בתחום הזה כבר 17 שנים, מתוכן עבדתי עשור בעיריית באר שבע באגף הנדסה," משתפת יבלקין מניסיונה. "ראיתי כל כך הרבה מקרים של אנשים שהתחילו תהליך, שילמו הרבה כסף לבעלי מקצוע והתהליך נמשך שנים – ובסופו של דבר הסתיים ללא היתר בכלל. במקרים אחרים, כשהעירייה שלחה פיקוח, התגלה כי יש חריגות משמעותיות כמו תוספות ואף קומות שלמות שלא מופיעות בהיתר."
לדבריה, "למה זה קורה? כי תהליך של הסדרה או פיצול יחידות דיור מלא באתגרים והבדלים בין נכס לנכס. חשוב לעשות את זה חכם, להבין מראש מה כרוך בתהליך, ולוודא שגם האדריכל מבין את הפרויקט לעומק."
מה כוללת בדיקת היתכנות בשטח?
השלב הראשוני של כל תהליך הוא שיחת ייעוץ ללא עלות או התחייבות, "בה אני עוברת על כל הפרמטרים המינימליים לביצוע המהלך, כגון גודל בית קיים והיחידה, גובה, שטח ותנאי סף אחרים", מספרת יבלקין. עם זאת, "בלי לצאת לשטח לא ניתן להבין את התמונה המלאה, את האתגרים והחריגות בנייה הקיימים.
בדיקת היתכנות היא צעד ראשון קריטי להצלחת התהליך. "לפני שאני מתחילה פרויקט, אני לא מסתמכת רק על מסמכים," מסבירה יבלקין. "אני מגיעה לשטח, בודקת התאמה להיתרים קיימים, מזהה חריגות בנייה שאי אפשר לראות על הנייר, ומוצאת פתרונות יצירתיים שלא קיימים בתוכניות."
בבדיקת ההיתכנות, מספרת יבלקין, "אני בודקת פרמטרים כמו קווי בניין, זכויות בנייה ועוד." בין היתר, הבדיקה כוללת שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות במטרה למנוע מצב שבו מוגשת תכנית שאינה ברת-אישור. "אני פונה מראש לעירייה, בודקת את התנאים שלה ומספקת דו"ח מפורט שמראה מה אפשר לעשות ומה לא".
המטרה שלי היא למנוע מהלקוחות עיכובים מיותרים, בזבוז כסף ותהליכים שעתידים להיכשל, אומרת יבלקין. "הבדיקה מאפשרת ללקוח להבין בדיוק למה לצפות ולהתחיל בתהליך עם ודאות מלאה."
לשיחת ייעוץ ללא עלות השאירו פרטים כאן
הסדרת יחידות דיור קיימות: למה זה קריטי?
עבור מי שכבר פיצלו יחידת דיור בעבר מבלי לקבל היתר, החוק הנוכחי מציע הזדמנות נדירה להסדיר את המצב. "לקוחות שואלים אותי למה להסדיר יחידה קיימת אם היא כבר מושכרת? התשובה פשוטה: חריגות בנייה הן לא רק עבירה מנהלתית – מדובר בעבירה פלילית. במקרים מסוימים זה מסתיים בקנסות כבדים, צווי הריסה ותהליכים משפטיים. קנסות על בנייה לא חוקית יכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים ולהליכים משפטיים המחייבים הסדרה או הריסה באופן מיידי", מסבירה יבלקין. "במקרים רבים, עלות ההסדרה נמוכה בהרבה מהקנסות והעלויות הכרוכות בהליכים משפטיים ובהריסה. בנוסף לכך ההסדרה מבטיחה שקט נפשי לטווח הארוך."
מקרים נפוצים המובילים לצורך בהסדרת יחידות כוללים תלונות שכנים, מכירת נכסים עם חריגות, או אכיפה מוגברת מצד הרשויות המקומיות. יבקלין מוסיפה כי "ברגע שמתגלות חריגות, גם אם מדובר בהגבהה של גדר, כל הבנייה נבדקת בקפדנות. לכן, עדיף להסדיר מראש ולא להמתין לאכיפה."
חשוב לזכור! לא כל מה שנבנה ניתן להסדרה," מסבירה יבקלין. "אני בודקת מראש אם יש אפשרות להסדיר, וכאשר זה אפשרי – אני מובילה את התהליך כך שהלקוח יידע בדיוק למה לצפות."
חלון הזדמנויות שאולי לא יחזור
החוק לפיצול יחידות דיור, שתקף עד יוני 2025, מהווה הזדמנות פז להוסיף יחידת דיור חדשה או להסדיר יחידה קיימת. עם זאת, מדובר בתהליך מורכב שדורש מומחיות ומקצועיות.
"כמו שרופא מומחה לא מאבחן לפני שהוא שולח לבדיקות מעמיקות, כך גם תהליך של פיצול או הסדרה דורש בדיקה יסודית בשטח," מסכמת יבלקין. "בדיקה כזו היא המפתח להצלחת הפרויקט – היא מונעת טעויות, חוסכת זמן וכסף, ומבטיחה שהתהליך יעמוד בדרישות החוק."
"אני לא יוצאת לדרך על סמך שיחת טלפון בלבד, אלא מבצעת בדיקות יסודיות כדי לוודא שהתהליך יצליח."
אל תחכו לרגע האחרון – פנו עוד היום לייעוץ מקצועי והתחילו בתהליך לפני שחלון ההזדמנויות ייסגר!